Rengöra ugnen med grönsåpa

Jag vill skriva en bok med mina bästa samlade städtips och har börjat titta på finansiering och ekonomisk planering. Jag hittade ett företag här som är duktiga på det och kommer ta deras hjälp för att reda ut allting. I boken vill jag framförallt fokusera på att ta upp naturliga ämnen och råvaror vi kan använda när vi städar. Ett tips jag vill ge i dag gäller ugnen. Som alla vet kan den bli väldigt smutsig och matrester bränner sig lätt fast i plåten. De kan vara svåra att få bort och att använda starka rengöringsmedel är varken bra för dig som andas in ångorna eller för avloppen när du sköljer ur trasan. Använd istället grönsåpa! Smörj in hela ugnen och alla galler med grönsåpa och låt den verka i upp till en timme medan ugnen ligger på en svag värme, runt 100 grader. Du kan sedan skrapa loss smutsen och allt fastbränt fett mycket enklare – utan att du utsätter dig själv eller naturen för onödiga kemikalier som skadar vår planet.

En ugn av äldre modell

Ta bort bläckfläckar

Att tvätta tillhör inte mångas favoritsysselsättning och än värre är det när plaggen har svåra fläckar. Ett stort misstag många gör är att tvätta plagget direkt med fläcken, gör man så är det helt omöjligt att få bort den sedan. En av de vanligaste fläckarna för vuxna är förmodligen bläck. Många arbetar på kontor och vill ha fina pennor. Ni hittar en penna ni vill ha på Pen Store, var inne hos dem och köpte den sedan hamnar den ofta i bröstfickan på skjortan, man glömmer att dra in stiftet och vips har man en bläckfläck. Ett annat alternativ är att pennan är av sämre kvalitet och klumpar av sig när man skriver så att fingrarna färgas och sedan smetas de över på kläderna. För att få bort bläck använd mjölk! Lät fläcken dra i en skål med mjölk, gärna över natten, och sedan skrubbar du med en borste, kör vanligt tvättprogram och sedan är skjortan ren igen.

Mjölkanna och ett glas

Det är roligt att uppfinna

Ibland är olyckan framme när man pysslar eller sätter upp tavlor. När man har som roligast rullar det plötsligt ut pärlor eller spik över hela golvet. Något man då kan göra är att trä en tunn nylonstrumpa över dammsugarröret. Du trär på strumpan som en hatt och petar sedan ner den i röret. Strumpan fångar därefter upp allt smått när du dammsuger, utan att något går förlorat och hamnar i dammsugarpåsen. Det kan dock bli problem med att strumpan sugs in helt så fort du sätter på dammsugaren. Jag och bästa väninnan har därför utvecklat ett fångstnät med en säker montering just för dammsugarrör. Nätet kan inte sugas in i röret mer än tio centimeter och vi tittar just nu på hur vi kan sälja det här fiffiga städhjälpmedlet genom att lära oss mer om e-handel, läs mer här! Det är roligt att uppfinna och inte alls så svårt om man bara har en riktigt bra idé som går att omsätta i verkligheten. Vi har dessutom fler idéer för smarta städlösningar som vi filar på. Visst är det en kittlande tanke att att kunna skapa och sälja något eget?

Röda pärlor i ett par händer

Miljötänk i det mesta jag gör

Jag har alltid miljön i åtanke i vad jag än gör, inte minst när jag städar. En bra början är att välja miljövänliga medel eller göra ditt eget städmedel. Ättika och ljummet vatten fungerar till exempel utmärkt till badrum och tuffa fläckar. Med bikarbonat, citronsaft och en skvätt vatten kommer man också långt. Vill du köpa medel så är såpa fantastiskt bra eftersom smutsen faktiskt försvinner. Många andar medel är egentligen bara för att lukta gott. Kom ihåg att inte använda mer vatten och medel än vad som behövs och låt aldrig vattnet stå och rinna i onödan. För att göra det roligare att städa, om man nu inte tycker om det, så passa på att lyssna på din favoritmusik, en ljudbok eller varför inte uppdatera dig om marknaden via en ekonomipodd. Det var några enkla tips på hur man städar miljövänligt och gör det roligare.

Tänk på detaljerna

Många tycker om att ha det lite extra fint hemma när det vankas besök. Även om du nyligen har städat finns det små tips som gör att hemmet ser som nytt ut innan gästerna kommer. Plocka undan alla eventuella småsaker som ligger framme, så som pennor, papper, hårnålar- och snoddar och liknande. Torka av alla bord och ställ gärna fram en vas med blommor. Såhär års kan du med fördel plocka blommorna själv. Se också till att ingen disk står framme samt att du har vädrat innan gästerna anländer. Om du ändå känner att det luktar lite unket kan du spruta lite parfym i rummen, men se till att inte spruta för mycket. Satsa på en neutral och inte för stark doft (läs mer här om olika dofter). Till sist kan du se till att skorna är placerade på skohyllan eller i en garderob.

Ett rent kök

Ge hemmet en god doft

Om du vill ha ett rent och fräscht hem är det såklart viktigt att städa med jämna mellanrum, men det kan vara lättare sagt än gjort. Många upplever att de inte har tid, men med små knep kan hemmet ändå kännas rent och fräscht. Torka av bord och diskbänk regelbundet för ett mer städat intryck. Det går snabbt, men gör stor skillnad. Skaka mattor och satsa på inredning som inte dammar så mycket. Ett annat tips för att ge hemmet en härlig atmosfär är att köpa ett ljus med doft. Inte nog med att ljusets sken gör det mer hemtrevligt, doften hjälper också till att få hemmet att kännas mer städat (även om det inte är det). Det här är små tips som man kan använda sig av då och då, men glöm inte att en ordentlig städning är det som ger bäst resultat.

Ett rent hem
Ljus på ett bord

Rengöra madrasser

Känner du till att blodsugande vägglöss kan gömma sig i madrassen? På natten när du sover vaknar de och suger blod. Tyvärr krävs en sanerare för att få bort dem. Kvalster däremot kan du skydda dig mot genom att sköta om din madrass på rätt sätt. Jag har nyligen köpt sängen Clare som är ursnygg och jag tänker ta hand om resårmadrassen på bästa sätt och för att skydda den mot kvalster är en bäddmadrass första steget.

För att skydda dig mot ohyra som tycker om att bo i sängen ska du dels tvätta rätt men också dammsuga madrassen med jämna mellanrum, helst en gång i månaden. Om det finns smutsfläckar kan du torka bort dem med en fuktig trasa. Bäddmadrassen ska tvättas i 60 grader för då dör eventuella bakterier. En gång i månaden bör du tvätta den, men några gånger per vecka kan du också vädra och skaka den.

En liten nalle ligger i en säng

Glöm inte att rensa skåpen

Jag var och röjde i skåpen i förra veckan och hittade en gömma som jag inte har hittat tidigare, hur det nu kan vara möjligt. Där låg en tidning som säkert blivit undanstoppad för att läsas sedan men som aldrig blev av. Med gummihandskar på satt jag där på köksgolvet och började bläddra. Jag fastnade för en artikel med rubriken vad innebär ketogen kost? Har inte hört talas om konceptet tidigare men det verkade väldigt intressant. En välkommen paus innan jag fortsatte och jag ska definitivt kika närmare på vad den dieten innebär.

Ägg, blåbär och avokado

Lär dig punktstäda

Det kan bli en ganska stor omställning att köpa hus om man flyttar till en rymlig villa från en liten lägenhet när det handlar om städningen. Men vet ni vad, det behöver inte bli jobbigt att städa större ytor om man siktar in sig på att punktstäda. Med det menar jag att städa små ytor i taget, men att göra det flera gånger i veckan istället för att samla all städning till helgen. Punktstädning används inom exempelvis hemtjänsten och liknande. Du behöver inte storstäda ofta men däremot städar du de områden som ofta blir smutsiga desto oftare. Exempel på dessa områden är kring spisen, vid ytterdörren och toaletten. Ett annat tips är att många av oss har en tendens att skjuta upp saker. Gör allt som tar kortare tid än två minuter på en gång. Det vill säga lägga strumporna i tvättkorgen, ta undan tallriken från matbordet och liknande.

Ett stort hus
Olika städ- och rengöringsprodukter

Ordning och reda

I hemmet är det ofta ganska lätt att hålla ordning. Var sak på sin plats, och det som inte har någon stans att ta vägen hamnar i en låda eller i ett skåp eftersom det kan vara bra att ha. Det där har vi talat om tidigare, men hur ser det ut i bilen? Visste du att det finns smart inredning till bilen som kan användas för att stuva undan sådant som behöver vara inom räckhåll? Förvisso är det viktigt att hålla ordning, men det får inte bli för opersonligt tycker jag.

En bil tvättas